POSJET GROBLJU MIRA U SKLOPU DVODNEVNOG MEĐUNARODNOG ZNANSTVENO-STRUČNOG SKUPA U ŠIROKOM BRIJEG

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 10. studenoga 2022. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – U sklopu prvog dana skupa, koji je predviđen za terenski rad istraživača i posjet kulturno-povijesnim lokalitetima Grada Širokog Brijega i okolice, a kojeg organiziraju Institut za migracije i narodnosti (IMIN) iz Zagreba i Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine (Društvo za DTKB) iz Širokoga Brijega, u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru (FF SUM) i Udrugom hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) sudionici skupa su između ostalih mjesta posjetili i Memorijalni centar Groblje mira. U popodnevnim satima goste su dočekali djelatnici Memorijalnog centra na čelu s gospodinom Milom Pušićem, voditeljem Odjela za Drugi svjetski rat i poraće HNS-a i predsjednikom Udruge Mir International. Voditeljica ureda Memorijalnog centra Marijana Tomašević pozdravila je prisutne, provela ih kroz lokalitet te im predstavila projekt Memorijalnog centra Groblja mira, odnosno poruku koju širi jedno ovakvo spomen-područje.

Nakon obilaska Groblja mira, članovi Memorijalnog centra zajedno sa sudionicima skupa uputili su se prema Otaru, povijesnom lokalitetu s drevnim ostatcima u neposrednoj blizini Groblja mira. Od davnina je tu bio podignut oltar (žrtvenik) na kojem se slavila sv. misa. Jedno vrijeme se s tom praksom prestalo, svetište je skoro bilo zaboravljeno i prepušteno propadanju. Prije 15-ak godina, zalaganjem pojedinaca i njihovih fratara, sve je promijenjeno nabolje i svake godine u rujnu ovdje se slavi sveta misa. Na Otaru je nastavljeno druženje uz razgovor i razgledavanje, a nakon toga su krenuli dalje u planirani posjet Franjevačkom samostanu i crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu u sklopu kojeg su posjetili i franjevačko ratno sklonište izgrađeno tijekom Drugoga svjetskog rata, u kojem je nakon što su 7.veljače 1945. partizani  osvojili samostan, ubijeno, a potom i zapaljeno 12 franjevaca. Posjetitelje je dočekao i proveo kroz sklonište fra Miljenko Stojić, Vicepostulator postupka mučeništva “fra Leo Petrović i 65 subraće”, koji je iscrpnim izlaganjem objasnio povijesnu važnost ovog skloništa te potrebu za očuvanjem spomena na ovakva mjesta.

Drugi dan skupa, 11. studenoga, predviđen je za predstavljanje 35 izlaganja koji su rezultat rada preko 60 istraživača, a održat će se u vremenu od 9.00 do 15.00 sati u dvorani u Hotelu Park u Širokom Brijegu. Cilj znanstveno-stručnoga skupa je valorizacija elemenata tradicijske kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini u pogledu novih znanstvenih spoznaja istraživanja kulturno-povijesnoga identiteta.