BISKUP KOMARICA PREDSLAVIO SVETO MISNO SLAVLJE NA GROBLJU MIRA U SKLOPU HODOČAŠĆA BANJOLUČKIH SVEĆENIKA U HERCEGOVINU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 14. lipnja 2023. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – Hodočašće banjolučkih svećenika u Hercegovinu započelo je dolaskom hodočasnika u Široki Brijeg ispred samostanske crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u 10.00 sati, gdje su ih dočekali širokobriješki franjevci te ih odveli u samostan na osvježenje. U 10.30 je započelo klanjanje koje je predvodio fra Valentin Vukoja. U 11.00 sati hodočasnici su pošli u obilazak samostana, franjevačke galerije i crkve. Posjetili su i grob u crkvi u kojemu se nalaze pronađeni zemni ostatci franjevaca koje su jugokomunisti ubili u Drugome svjetskom ratu i poraću, njih 24-orice. Također su posjetili i ratno sklonište u kojem su 7. veljače 1945. ubijena i zapaljena 12-orica franjevaca iz samostana, o čemu im je ovom prilikom govorio fra Miljenko Stojić, Vicepostulator postupka mučeništva »fra Leo Petrović i 65 subraće« .

 

Posjet Širokom Brijegu završili su zajedničkim ručkom nakon kojeg su se uputili prema Memorijalnom centru “Groblje mira” na Bilima, gdje su okupljeni u zajedništvu slavili svetu misu u crkvi svetog Josipa Radnika. Misno slavlje predvodio je njihov duhovni pastir biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, koji je podsjetimo i prošle godine predvodio svetu misu na Groblju mira, za blagdan svetog Josipa Radnika.

U svojoj današnjoj propovijedi tumačeći evanđelje biskup je naglasio: “I u ovom našem vremenu, našem životnom okruženju prečesto čujemo ove riječi iz Psalma 88, najtjeskobnijega od svih 150 psalama. Riječi su to starozavjetnog vjernika kojeg unatoč svemu što ga je snašlo nije posumnjao u Boga kao svoga spasitelja nego mu se s pouzdanjem obraća. Ne proklinje Boga nego vapi za Njim. Možemo pretpostaviti koliko se stotina tisuća, ali i stotina miliona puta ovaj ili sličan vapaj patnje i osjećaja ostavljenosti i zaboravljenosti vinuo iz usta naše ljudske, kršćanske braće i sestara tijekom svih prošlih stoljeća i tisućljeća, napose tijekom prošlog najkrvavijeg stoljeća u ljudskoj povijesti. Takvi su bili i vapaji tisuću naših sunarodnjaka, čija su imena zaslugom velike ljubavi, velikog rodoljublja i domoljublja, velike požrtvovnosti, upornosti i sloge svećenika i vjernika Kristovih, ispisana na križevima ovog Groblja mira, jedinstvenog u našem hrvatskom narodu. Ovo spomen mjesto “Groblje mira” poticaj je i nama da se ne samo danas na našem godišnjem zajedničkom hodočašću sjetimo u molitvama desetina tisuća naših braće i sestara, naših sunarodnjaka i članova drugih zajednica naše biskupije i naše crkve čiji su životi prije 80-ak godina i kasnije nasilno bili prekinuti od strane nekih njihovih suvremenika koji su bili zavedeni od sotone.”

Nakon svete mise, prisutne je još jednom pozdravio fra Miljenko Stojić, duhovnik Memorijalnog centra Groblja mira koji je hodočasnike zajedno s djelatnicima proveo kroz cijeli Memorijalni centar te ih pobliže upoznao s cijelim projektom. Neki od svećenika koji su bili među hodočasnicima već su prije imali priliku posjetiti ovo spomen mjesto te su svojim osvrtom posebno pozdravili razvijanje ovog memorijalnog središta koje je od velikog značaja za hrvatski narod, odnosno za promicanje istine o povijesti našeg naroda.

Hodočasnici su s posebnim zanimanjem razgledavali križeve koji su postavljeni na Groblju mira, zastajući posebno pokraj križeva na kojima su podatci najmlađih žrtava, kao što su žrtve iz banjolučke župe Krnjeuše, gdje su se još jednom pomolili za sve žrtve. Također, s oduševljenjem su obišli nedavno postavljeni spomenik Pietà ili Oplakivanje Krista koji prikazuje Blaženu Djevicu Mariju koja u krilu drži mrtvo Isusovo tijelo, pred kojim su se zajednički fotografirali kako bi zabilježili posjet našem centru.

           

Nakon pohoda Groblju mira okrjepljeni duhovnošću ovog mjesta te zahvalnošću na ovom povijesnom danu koji će donijeti još veće plodove povezanosti, hodočasnici su nastavili svoj program obilaska Hercegovini te su se zaputili prema sljedećem mjestu svoga hodočašća, župi Klobuk.