BISKUP KOMARICA SLAVIO MISU NA GROBLJU MIRA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 30. travnja 2022. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – Danas je u crkvi svetog Josipa Radnika na Groblju Mira na Bilima, župa Goranci, s početkom u 12.00 sati slavljena sveta misa povodom blagdana svetog Josipa, suprotno tradicionalnom nadnevku 1. svibnja jer je tada blagoslov polja u Gorancima.

Svetu misu je predvodio banjalučki biskup dr. Franjo Komarica, a sumisili su fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, don Pero Marić i don Vinko Puljić. 

Misno slavlje uveličali su svojim pjevanjem članovi zbora iz Knešpolja pod vodstvom profesora Marka Salavarde.

Na misi su bili nazočni predstavnici Udruge Mir International, Odjela za drugi svjetski rat i poraće Hrvatskog narodnog sabora, kao i predstavnici Općinskih povjerenstava za popise žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, predstavnici Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH te mnogobrojni puk Božji.

                                                                           

Podsjetimo se da je crkvu svetog Josipa Radnika 2016. godine blagoslovio biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski msgr. Ratko Perić na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Predvodeći sv. misno slavlje biskup Komarica je naglasio: “Nalazimo se na jedinstvenome spomen-mjestu “Groblju mira”, koje je sama Božja providnost omogućila, posluživši se ljubavlju, upornošću i slogom određenog broja plemenitih naših sunarodnjaka, suvremenika i sugrađana. Kao vjernici Isusa Krista , raspetog i uskrslog Spasitelja cijelog ljudskog roda, ne možemo se upravo na ovom mjestu – ne podsjetiti na dramatičnu i upozoravajuću činjenicu, da svako nepoštivanje Boga, Božjih prava i Božjih zapovijedi, i svako preziranje čovjeka kao bogolikog stvorenja i svako preziranje moralnih zakona i obveza, koji su usađeni u narav svakog čovjeka, svaka primjena zakona jačega, a ne pravde i prava – nužno vodi do užasnih, dalekosežnih posljedica  – kako za ljude pojedince, tako i za cijeli narod i zemlju koju mu dodjeljuje Bog, Stvoritelj.”

Nadalje, biskup Komarica je istaknuo kako se  spominjemo žrtava kako one i njihove dramatične sudbine ne bi potpuno pale u zaborav. Te žrtve nam poručuju da ih ne zaboravimo, kako mi ne bismo potonuli u mrak potpunog zaborava kod budućih generacija našeg naroda  kako im samo svjetlo naše ljubavi, snaga naše vjere i molitve mogu osvijetliti njihov grobni mrak.

“Nitko se ne treba plašiti istine. Bez objektivno utvrđene istine nema pomirenja među ljudima i narodima. Samo služeći zajedno istini, možemo nadvladati one nejasnoće, predrasude i prepreke što su dijelile naše pretke jedne od drugih, a što se nažalost i danas događa. Žrtve rata i ratova, koje pripadaju našem hrvatskom narodu, nama su ostavile oporuku, koju moramo sačuvati! Mi ne smijemo zaboraviti, da mi nosimo odgovornost za naš narod; da blago naše svete vjere i kršćanstvom prožete naše kulture trebamo predati budućim pokoljenjima”, naglasio je biskup Komarica.

Na kraju misnog slavlja biskup se zahvalio svim prisutnima, s naglaskom na organizatore i one koji su usko vezani za projekt ovog memorijalnog centra, a kao znak zahvale biskupu, fra Miljenko Stojić mu je predao prigodni dar, sliku autora Daniela Reze koji je uhvatio “trenutak pretvorbe” pokojnog fra Ivana Ševe od prije dvije godine, a ovaj dar će sigurno biskupa uvijek podsjećati na ovaj dan.

Okupljenom puku fra Miljenko Stojić je predstavio minijaturnu maketu budućeg spomenika Pietà ili Oplakivanje Krista koji prikazuje Blaženu Djevicu Mariju koja u krilu drži mrtvo Isusovo tijelo, a koji će biti postavljen i blagoslovljen 1. studenog na spomendan Svih svetih. Idući događaj na Groblju mira na Bilima je 15. svibnja, obilježavanje Blajburške tragedije. Toga dana će u 16.00 sati zazvoniti zvona s crkvice sv. Josipa.

Ovim misnim slavljem  smo otvorili sezonu događanja na Groblju mira i dalje nastavljamo u duhu očuvanja naše prošlosti kako bismo na dostojan način njegovali žrtvu i mučeništvo naše pobijene braće i sestara.

– Cijelu propovijed biskupa Komarice možete pročitati ovdje: Propovijed-na-Groblju-mira-Bile-kod-Mostara-30-4-2022 (2) pdf

 Prilog o misi na Radiotelevizija Herceg-Bosne