BLAGOSLOV KRIŽA I SVETA MISA NA BILIMA U PRIGODI EUROPSKOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARIZAMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 22. kolovoza 2020. (Anita Martinac / grobljemira.info) – U organizaciji Odjela za Drugi svjetski rat i poraće Hrvatskog narodnog sabora BiH, na spomen području Groblje mira na Bilima, platou između Mostara i Širokog Brijega, organizirano je danas obilježavanje 75. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda i komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata, u prigodi Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarizama: komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma.

Uoči samog obilježavanja podignut je središnji križ, rad kipara Ivana Bošnjaka, po uzoru na Vukovarski križ simbolično suosjećajući stradanje hrvatskog naroda u prošlom i ovom ratu. Također, podignuti su novi križevi pojedinačnih žrtava iz općina Široki Brijeg i Odžak, onih obitelji koje su uplatile za križeve svojim članovim obitelji. Tako da se broj križeva iz godine u godinu povećava.

Sveto misno slavlje i blagoslov križa predvodio je fra Ivan Ševo, a sumisila je nekolicina svećenika koji se ovom prigodom prisjećaju i svih mučkih ubijenih svećenika tijekom i na koncu Drugoga svjetskog rata.

„Tema 1945. godina živa je i danas ne samo zbog svoje povijesne blizine nego poglavito zbog svog cjelovitog značenja. Tu mislim na potrebu našeg ljudskog sjećanja i vjerničkog čašćenja, jer žrtve rata traže priznanje patnjeTo će reći, naše “suočavanje s prošlošću” predstavlja nezaobilazan dio iskustva “kulture sjećanja”. Doista, bez kulture sjećanja kao orijentira i znaka na povijesnom putu, nema sigurne današnjosti i ujedno budućnosti. Zaista, dostojanstveno suočavanje s prošlošću, s obzirom na sadržaje, forme, tijek i brojne tragične ishode II. svjetskog rata,  čini bitnu pretpostavku oblikovanja one političke i moralne kulture koja se razračunala s nasiljem kao glavnim instrumentom tadašnje okrutne komunističke politike spram Hrvata kršćana katolika širom naše Domovine. Podsjećam, Vijeće Europe donijelo je Rezoluciju o neupitnoj osudi komunističkih zločina, 25. siječnja 2006. godine, kojom je jasno stavilo komunizam u istu kategoriju kao i fašizam i nacizam.  Uz to, i Hrvatski sabor donio je Deklaraciju br. 1786., 30. lipnja 2006. godine, sadržajno gotovo istovjetnu onoj Vijeću Europe.

Na spomen području »Groblje mira« na Bilima danas je organizirano s puno dostojanstva i iskrene ljubavi današnje obilježavanje 75. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda i ujedno u duhu vjerničke komemoracije svih žrtava Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata, i u prigodi Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarizama: komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma. Ova sveta misa zadušnica, Isusova  jedinstvena žrtva otkupljenja i spasenja, neka bude zalog vječnog otkupljenja i spasenja svima koji su u svibnju godine 1945. i poslije nje, nevini izgubili i prosuli svoje mlade živote na prostorima tadašnjih Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Austrije, Slovenije… Molit ćemo stoga i za svjetlo istine kako bismo dublje spoznali brojne i opasne plodove spomenutih ideologija zla dvadesetoga stoljeća, jer želimo u našoj Domovini zaliti klice Božjega kraljevstva utemeljenoga na ljubavi i vjeri, a ne na ljudskoj okrutnoj sili i užasnoj mržnji. Kao vjernici, mi se čvrsto uzdamo jedino u Boga, i to u Onoga koji sve posvećuje u božanskoj istini; jer Bog je davatelj Istine, i to onome koji Mu svjesno usmjerava svoju volju, što dokazuje u iskrenoj molitvi – molit ćemo ga, dakle, da nam udijeli jasne i neupitne kriterije te istine, a tu je na prvome mjestu ljubav.“ na početku  misnog slavlja obratio se fra Ivan Ševo.

„Iz navedenoga je jasno da sve ovo činimo uz pomoć novčanih priloga s raznih strana. Hvala svima koji su nam do sada pomogli. Uskoro ćemo na našem portalu dovršiti njihov popis tako da se zna za njih. To im je naša skromna hvala, a Bog će ih nagraditi na svoj način.  Pristupili smo i nabavi zvona za ovu našu crkvicu. Ako tko želi biti darovatelj, neka nam se javi preko podataka na portalu. Cijena jednoga zvona je inače 3.000 EUR-a. U tijeku su i neke druge stvari. Ubrzo ćemo na portalu objaviti o čemu se radi pa će se i u tomu moći sudjelovati. Od radova treba još spomenuti neprestano poboljšavanje prilaznih puteva. Obnovili smo i proširili onaj prema Gorancima, uskoro krećemo s onim od Širokog Brijega prema Bilima. Mnogo ima onih kojima bi trebalo zahvaliti. Ne ćemo ih nabrajati, nego samo u ime naših žrtava jasno i glasno reći: Hvala. Bog zna kako će ih za to nagraditi. Na kraju još recimo da je Sv. papa Ivan Pavao II. na pragu ovoga III. tisućljeća pozvao sve narode da popišu svoje vjerne svjedoke ili mučenike, da o njima govore i nasljeduju ih. A mi smo ih imali ne samo među crkvenim osobama, nego i među vjernim članovima puka Božjega. Stoga nam je učiniti sve što je u našoj moći da se to sazna, jer su oni graditelji mira i zajedništva. Svima pobijenima, Pokoj vječni daruj Gospodine!“ poručio je fra Miljenko Stojić.

Odana je počast svim žrtvama svečanom komemoracijom, te su položeni vijenci izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora kojeg je predvodio predsjednik Dragan Čović, te izaslanstva Republike Hrvatske, Počasnog blajburškog voda, Hrvatskog križa, te Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na kraju programa pozvani su svi da prate stranicu grobljemira.info gdje će ubuduće biti dostupan rad Povjerenstva na popisima žrtava po Općinama kao i ostale aktivnosti oko uređenja Groblja mira.