IZASLANSTVO HNS-a BiH POSJETILO VOLKSBUND – NJEMAČKU ORGANIZACIJU KOJA SKRBI ZA RATNE GROBOVE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Njemačka, 5. srpnja 2024. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – Danas su članovi  Izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) u kojem su bili Stipan Zovko, predstojnik ureda Glavnog vijeća HNS-a BiH, Tugomir Čuljak, šef odbora za međunarodne odnose u Pododjelu za II. svjetski rat i poraće i Pero Kožul, predsjednik Skupštine udruge Mir International, održali sastanak u Njemačkoj u sjedištu Volksbunda – njemačke skrbi za ratna groblja s gospodinom Arne Schraderom, rukovoditeljem odjela za međunarodne odnose.

Već prijašnjih godina ove dvije organizacije su imale dobru komunikaciju, a članovi Volksbunda su imali priliku u nekoliko navrata i posjetiti projekt koji se gradi pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH – Memorijalni centar Groblje mira, zbog čega je ovaj susret i održan. Već u početcima komunikacije između ove dvije organizacije se očitovala zajednička vizija i zajednički jezik po pitanju stavova o ratnim žrtvama i brizi za čuvanjem spomena na prošla vremena stradanja naroda. Još i više je ta priča imala dobar temelj jer je svima poznato koliki je bio omjer stradanja Nijemaca na našim prostorima u tim ratnim vremenima prošlog stoljeća. Teme  današnjeg sastanka su bile dosadašnja dostignuća i razvoj Memorijalnog centra Groblja mira, potencijalna suradnja na području eshumacije žrtava i suradnja na području obrazovanja mladih kroz projekte koje organizira njemačka Udruga.
Predstavnici HNS-a su uručili i poziv na obljetnicu na Groblju mira koja će ove godine biti održana 17. kolovoza, u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, a koji se obilježava 23. kolovoza. Prepoznajući koliko je bitna suradnja i uzajamna podrška sastanak je na obostrano zadovoljstvo protekao veoma pozitivno i uspješno.

Malo je obitelji, odnosno stanovnika koji ne znaju za neki grob palog ratnika u blizini svoje kuće, ograde ili susjedstva… Odrasli smo na tim pričama, i uvijek s poštovanjem slušali kada su nam stari prepričavali svoja svjedočanstva ili ono što su njima prenijeli drugi. Žrtva je simbol hrabrosti, simbol smrti, ali i života koji se rađa iz nje i kao takva je jedina poznata nama Hrvatima te je kao takvu jedino priznajemo i poštujemo, ne ostavljajući mjesta nikakvom protivnom mišljenju.