MOLITVA NA GROBLJU MIRA POVODOM SVIH SVETIH I DUŠNOG DANA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 4. studenoga 2022. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – Povodom svetkovine Svih svetih i Dušnog dana, danas je 4. studenoga 2022. u 15.00 sati na Groblju mira na Bilima upriličeno polaganje vijenaca, paljenje svijeća i zajednička molitva za sve pokojne.

Voditeljica programa Marijana Tomašević je na samom početku pozdravila prisutne te im se obratila prigodnim izlaganjem u kojem je između ostalog pročitala jedno svjedočanstvo o ubijenoj vjeroučiteljici Jozefi Mikowa, koje je prethodno na svom facebook profilu podijelio pater Ivan Stjepan Horvat. Svjedočanstvo govori o sudbini vjeroučiteljice koju su za vrijeme Drugoga svjetskog rata, nakon što je uhvaćena od strane Nijemaca , mučili po zatvorima, te opisuje trenutak kada se vjeroučiteljica, nakon što je u zatvorskoj samici dobila komad kruha, obraća Bogu riječima: “Gospodine Isuse godinu i pol nisam se imala priliku pričestiti. Od svega što su mi uzeli, najteže mi je bilo nositi se s time da se ne mogu pričestiti. Želim ovaj kruh primiti kao duhovnu pričest, zajedništvo s tobom.” To joj je bio jedan od zadnjih obroka u životu. Završila je u zatvorskoj bolnici, a tamo je upoznala ženu koja ju je izdala Nijemcima. Došla je moliti za oprost, rekla joj je da ju je morala izdati jer su joj zaprijetili da će ubiti njezina muža. I rekla je vjeroučiteljici da je otkrila nju jer je vjerovala da Nijemci nju neće moći slomiti i da ona neće nikoga dalje izdati. Grob ove vjeroučiteljice je u Krakovu. Nije proglašena blaženom ni svetom, ali njezin život je čisto Evanđelje.

Nakon svjedočanstva slijedila je himna hrvatskog naroda “Lijepa naša”. Poslije himne uz oltar u crkvici sv. Josipa, zbog nevremena vani, ispred Izaslanstva Memorijalnog centra Groblja mira vijenac su položili gospodin Pero Kožul i gospodin Srećko Mikulić, zapaljene su svijeće za sve hrvatske žrtve stradale u Drugome svjetskom ratu i poraću, kao i za sve ostale pokojne.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća slijedila je molitva koju je predvodio fra Miljenko Stojić, povjerenik za hercegovačke biskupije Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij, jedan od inicijatora ovog obilježavanja.

Uz članove Memorijalnog centra Groblja mira molitvi je nazočio primjeren broj  ljudi koji su na ovaj način svojim bližnjima odali spomen.

 

“Ovaj datum jedan je od najistaknutijih, a zbog toga i jedan od najvažnijih datuma u našoj kršćanskoj tradiciji, i tako se prema njemu moramo i odnositi. Neka i ovaj spomendan, kada se sjećamo naših pokojnih koje s ponosom itekako spominjemo, budi u nama nadu da svaka žrtva, svaki križ, svaka kapljica krvi i znoja koja je prolivena za našu domovinu ima smisla ako mi nastavljamo živjeti u duhu onoga gdje su oni stali“, naglasila je voditeljica te se još jednom u ime organizatora ovog obilježavanja zahvalila svima na dolasku.