Molitvom i polaganjem vijenaca počeli ”Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na Trgu širokobrijeških žrtava u petak je počelo obilježavanje ”Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca” u povodu 77. obljetnice ubojstva 66 franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće” povodom 77. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Vijence su položili i svijeće zapalila izaslanstva Županije Zapadnohercegovačke predvođeno predsjednikom Vlade ŽZH Zdenkom Ćosićem i predsjednikom Skupštine ŽZH Ivanom Jelčićem, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH te izaslanstvo Grada Širokoga Brijega predvođeno gradonačelnikom Mirom Kraljevićem.

Molitvu je predvodio vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Grad Široki Brijeg je 2013. godine donio odluku o obilježavanju 7. veljače ”Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokoga Brijega” dok je Županija Zapadnohercegovačke taj datum proglasila ”Danom komunističkog zlosilja Županije Zapadnohercegovačke”.

Podsjećamo, u Drugom svjetskom rata i poraću s područja Širokoga Brijega ubijeno je 2.165 osoba, a s područja Županije Zapadnohercegovačke 7.003.

Svete mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. Kroz prva tri dana predvode ih svećenici rodom iz župe Široki Brijeg. U 17:30 je molitva krunice, a u 18:00 sati sv. misa, kao i u sljedeća dva dana. Prvoga dana sv. misu predvodi i na njoj propovijeda fra Jozo Hrkać, u subotu fra Marin Karačić, a u nedjelju fra Zvonimir Pavičić.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na 11. natječaju s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga odrasli, a trećega mladež.

Četvrtoga dana, na sami dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16:00 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana.

Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sveta misa zadušnica u crkvi Uznesenja BDM koju će predvoditi i na njoj propovijedati fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Ivan Marić, ml., izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

U nedjelju, 6. veljače, u 17:00 sati očekuje se dolazak sudionika ”Mimohoda sjećanja” koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega te nazočiti krunici i sv. misi u samostanskoj crkvi.

(Široki Brijeg, 4. veljače 2022. / Jabuka.tv)