NA RADIMLJI SVETA MISA I KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE BLEIBURŠKE TRAGEDIJE I KRIŽNOG PUTA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Stolac, 29. svibnja 2022. (Grobljemira.info / Stolac.city) – Nakon preduge šutnje o stradanjima hrvatskih vojnika i civila na Križnim putevima kojima su odvođeni u logore i razna stratišta, tek se glasno progovorilo nakon devedesetih godina prošloga stoljeća.

Poznato je kako je jedan od Križnih puteva vodio u Hercegovinu. Brojni su svjedoci koji su otkrili lokacije stratišta, a jedno od najvećih je upravo Radimlja. Tu su izvršeni strašni zločini nad zarobljenim vojnicima i civilima.

Danas se na Radimlji, misnim slavljem, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća molilo za sve žrtve.

Kako i dolikuje, današnji susret započeo je himnom hrvatskog naroda.

Odmah iza himne, minutom šutnje svatko se osobno pomolio za poginule i stradale na Radimlji i na svim drugim stratištima hrvatskih vojnika i civila stradalih u Drugome svjetskom ratu i poraću.

Vijence pored spomenika položili su:

Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, koje je predvodio dr. Dragan Čović skupa sa svim predstavnicima društvenog života Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, zajedno s ostalim gradonačelnicima i načelnicima, izaslanstvo Republike Hrvatske na čelu s veleposlanikom gospodinom Ivanom Sabolićem, izaslanstvo Memorijalnog centra Groblja mira, Počasni bleiburški vod i ostala izaslanstva.

Počasna straža prilikom polaganja vijenaca, oko spomenika žrtvama, bilo je HKUD Stolac u svojim narodnim nošnjama.

Svetu misu predslavio je biskupijski vikar za Trebinjsko–mrkansku biskupiju, don Antan Luburić. Sumisili su don Ljubo Planinić, stolački župnik, fra Miljenko Mića Stojić, Vicepostulator postupka mučeništva fra Leo Petrović i 65 subraće, te ostali mnogobrojni svećenici.

Na kraju svete mise, stolački župnik don Ljubo Planinić zahvalio se svima na dolasku, posebno ujedinjenom pjevačkom zboru s prostora Mostarsko–duvanjske i Trebinjsko–mrkanske biskupije, organizacijskom timu na organiziranju današnje svete mise i komemoracije i svim predstavnicima društvenog života u BiH.