NAJAVA: KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE BLEIBURGA I KRIŽNOG PUTA NA GROBLJU MIRA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 9. svibnja 2022. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – Njegujući kulturu sjećanja u spomen na sve žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta tradicionalno se obilježava komemoracija, polaganje vijenaca, služenje svetih misa, zvonjenje crkvenih zvona i paljenje svijeća.

Ove godine, prema programu, predviđeno je polaganje vijenaca i molitva na Lojbaškom polju kod Bleiburga u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji, polaganje vijenaca i odavanje počasti žrtvama kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj i misa koja će se služiti u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini.

Sukladno obilježavanju spomendana, na Groblju mira na Bilima, u nedjelju 15. svibnja u 16.00 sati biti će održana komemoracija za žrtve Bleiburga i Križnog puta. Komemoracija će započeti zvonjavom crkvenih zvona, zatim kratkim prigodnim programom, iza kojeg slijedi molitva koju će predvoditi fra Miljenko Mića Stojić, povjerenik za hercegovačke biskupije Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij, a nakon molitve slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Na trajno sjećanje i odavanje počasti svim žrtvama totalitarnih režima obvezuje nas i Rezolucija Vijeća Europe o »Mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima« iz 1996., Rezolucija Vijeća Europe o »Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima« iz 2006., Rezolucija Europskog parlamenta o »Europskoj svijesti i totalitarizmu« iz 2009., Rezolucija Europskog parlamenta „Važnost europskog sijećanja za budućnost Europe“ iz 2019.,  kao i Deklaracija Hrvatskog sabora o »Osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990.« te Rezolucija Doma naroda Parlamenta Federacije BIH o »Osudi totalitarnih režima« iz 2006.

Na ovaj susret obilježavanja pozvani su svi vjernici. Zajedničkom molitvom i okupljanjem nastaviti ćemo iskazivati poštovanje prema našim poginulima, onima koji su svoj život položili za svoj narod.