NAJAVA: SVETA MISA I KOMEMORACIJA NA RADIMLJI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 9. svibnja 2024. (grobljemira.info) – Radimlja je postala simbol stradanja i mjesto pijeteta za tisuće mučki pogubljenih žrtava u Vidovu polju i okolici Stoca, gdje se svake godine posljednje nedjelje u mjesecu svibnju održava komemorativno misno slavlje. Tako iz župe Stolac doznajemo da će ove, 2024. godine sveto misno slavlje i komemoracija na Radimlji biti u nedjelju, 26. svibnja s početkom u 12.00 sati.

Razdoblje od 1945. do 1946. godine obilježeno je masovnim likvidacijama kako poražene vojske tako i civila. Zanijekani, bez imena i groba upisani su u nespokojnu memoriju i na žalost vrlo često su predmet medijskih manipulacija kojima se potiču novi ciklusi nasilja. Totalitarni komunistički režim pokušao je sustavno uništiti bilo koje saznanje o ovim teškim zločinima, a nestale osobe nisu smjele biti ni spomenute. Iz velike boli rodila se velika ljubav i na njihovoj žrtvi iznikla je težnja prema demokratskom društvu.

Do 1998. godine rađena su istraživanja na ovom lokalitetu i šire, a nastavljena su 2022. godine. Sva ona svjedočanstva koja su zapisana pokazala su se istinitima. Upravo ovdje pronađen je veliki broj ljudskih ostataka. Želja je da ovaj prostor uistinu bude jedan memorijalni centar gdje će se ti ostatci pohraniti kako bi se moglo doći i pomoliti za duše svih pokojnih, ne samo jedne, nego za duše svih vojska koje su završile u tome vremenu na ovim prostorima.

Kultura sjećanja je civilizacijska stečevina svih europskih naroda koju smo dužni njegovati u skladu s Europskim rezolucijama. Minimalna satisfakcija obiteljima žrtava i stradalnicima križnih putova s kraja Drugoga svjetskog rata i poraća je obilježavanje mjesta stradanja, poticanje komemorativnog sjećanja i otvaranje javnog dijaloga o kulturi pamćenja.

Upravo ove godine, ispred oltara, svi vjernici će imati priliku vidjeti postavljenju maketu mauzoleja i vanjskog oltara. Veliki i vrijedan projekt koji se u skorije vrijeme planira realizirati na ovom lokalitetu. Idejno rješenje je već završeno i upravo smo prešli na izradu glavnog. Maketu i projekt izradili su mladi, vrhunski arhitekti u imenima Ana Bogdanović i Petar Planinić, kazali su organizatori.

Svetu misu na Radimlji ove godine predslavit će biskup mons. Petar Palić u koncelebraciji s don Gordanom Božićem, stolačkim župnikom, te ostalim svećenicima. I ove godine očekujemo velik broj vjernika kada ćemo zajedno, ujedinjeni u molitvi poslati poruku mira, poručili su organizatori.