NAJAVA: SVETA MISA I KOMEMORACIJA NA RADIMLJI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 18. svibnja 2022. (Groblje mira / cnak.ba) – Nakon preduge prisilne šutnje o stradanjima hrvatskih vojnika i civila na Križnim putovima kojim su odvođeni u logore i razna stratišta, tek se glasno progovorilo nakon devedesetih godina prošloga stoljeća.
Poznato je kako je jedan od Križnih puteva vodio u Hercegovinu. Brojni su svjedoci koji su otkrili lokacije stratišta, a jedno od najvećih je Radimlja. Tu su izvršeni strašni zločini nad zarobljenim vojnicima i civilima. Trudilo se te zločine prekriti i istinu ušutkati, ali iz ljubavi mučenika nikla je sloboda i težnja da se povijest rasvijetli. Mnoge predaje koje su već potvrđene materijalnim dokazima prepuštamo znanstvenicima da ih iznesu na svjetlost istine.
Uz tihe molitve i paljenje svijeća prvo su se počele prinositi svete mise za pobijene, a povodom šezdesete obljetnice Križnoga puta, na Radimlji je izgrađen spomenik stradalim hrvatskim vojnicima i civilima. Strah od istine, zaostatci totalitarista i danas pokušavaju negirati i ometati istraživanje, zato su nam potrebne glasne molitve. Zato nastavljamo s obilježavanjem svibanjske tragedije i traženjem smrtnih ostataka nedužno pobijenih žrtava.
Na putu istraživanja Udruga “Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama” u BiH obratila se Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice s upitom o istraživanju mjesta pobijenih (Udruga SHSK u BiH/ br: 45-1-3/22 od 17. veljače 2022.). Odgovor Ministarstva: “U situaciji kada postoje saznanja da se na određenoj lokaciji nalaze grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, potrebno je napraviti program i osigurati financijska sredstva kako bi se u suradnji s nadležnom službom za komunalne poslove i komunalnim poduzećem pristupilo ekshumaciji, dostojanstvenom pokopu, obilježavanju i trajnom održavanju grobova” (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Broj: 07-31-1-254-2/22 od 10. 3. 2022.).
Raduje nas da je u program obilježavanja “Križnog puta” uvršteno misno slavlje i komemoracija na Radimlji. U programu se navodi: “Sukladno Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (NN 110/19) obilježavanje 77. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda održat će se 13., 14., 25. i 29. svibnja 2022. (Klagenfurt, 13. svibnja sv. misa / Udbina 14. svibnja sv. misa i komemoracija / Zagreb 25. svibnja komemorativna akademija u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva i Radimlja u nedjelju 29. svibnja u 12 sati sv. misa i komemoracija)”.
Budite i vi glas s Radimlje, stoga dobro došli na sveto misno slavlje i komemoraciju na Radimlji u nedjelju, 29. svibnja u 12.oo sati.

Don Ljubo Planinić