Obilježavanje 71. godišnjice stradanja jedanaest broćanskih učenika

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

U sljedeći ponedjeljak, 7. veljače 2022. godine s početkom u 10:30 sati bit će obilježena 71. godišnjica stradanja jedanaestero djece broćanskog kraja. Ispred Općine Čitluk vijenac će položiti predstavnici Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. Svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk, a kratku molitvu će predvoditi čitlučki župnik fra Miro Šego.

Odavanje počasti prilika je da žitelji Brotnja također zapale svijeće za nastradale učenike, za koje će vijenac biti položen u blizini glavnog ulaza u groblje Podadvor, na travnjaku u čijoj blizini će nakon izrade biti postavljeno i spomen obilježje.

Naime, 7. veljače 1951. godine u 15 sati u središtu Čitluka kod gradskog groblja Podadvor blizu raskrižja za Žitomisliće, vraćajući se iz škole djeca su pronašla u plotu zaostalu bombu iz II. svjetskog rata i s njom se igrala. U jednom trenutku je bomba eksplodirala te je od posljedica eksplozije smrtno stradalo jedanaestero djece – učenika Osnovne škole Čitluk, te ih je još četvero ranjeno.

Svi stradali su bili učenici čitlučke osnovne škole.

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. Svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk pokrenulo je inicijativu za postavljanje spomen obilježja na mjestu stradanja jedanaestero djece te će u sljedećem razdoblju biti izrađena spomen ploča. Kako je naglasio Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva, jedanaestero djece nalazi se na popisu žrtava II. svjetskog rata i poraća općine Čitluk, a njihovo tragično stradanje i stradanje ostalih žrtava obvezuje na odavanje zaslužene počasti.

Nadalje Markota je naglasio kako ovo nije jedini slučaj u kojemu su na ovakav način stradala djeca u poraću, međutim stradanje tolikog broja djece na jednom mjestu predstavlja veliku tragediju za cijelu Hercegovinu.

Za sve naše žrtve II. Svjetskog rata i poraća s vremenom će se podići pojedinačni križ na memorijalnom Groblju mira na Bilima koji će svjedočiti njihovoj patnji. Same uplate za križeve od strane obitelji, rodbine i prijatelja stradalih idu predviđenim tijekom i članovi Povjerenstva sa posebnim pijetetom rade na svojim preuzetim obvezama.

U eksploziji zaostale bombe stradali su:
1. Zdravko Kordić (Barišin) – Blizanci
2. Mirko Barić (Stankov) – Blizanci
3. Drago Vidić (Antin) – Blizanci
4. Ivan Pejdo (Jozin) – Blizanci
5. Stojan Ljoje (Matin) – Blizanci
6. Niko Karačić (Rafin) – Biletići
7. Pero Prskalo (Marijanov) – Paoča
8. Jago Zubac (Andrijin) – Paoča
9. Drago Zubac (Ivanov) – Paoča
10. Jure Zubac (Ivanov) – Paoča
11. Slavko Buntić (Mirkov) – Paoča

(Čitluk, 2. veljače 2022. / citluk.ba)