Obilježavanje žrtve Vukovara uz molitvu na Groblju mira

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

(Bile, Groblje mira, 15.11.2021./ Velimir Mabić) Vukovar je sinonim za žrtvu i stradanja Hrvata u Domovinskom ratu. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog, pred nama je i Hrvati diljem svijeta spremaju se dostojno ga obilježiti.

Da podsjetimo, u jesen 1991. godine hrvatski je grad junak Vukovar nadljudskim naporima pružao otpor višestruko nadmoćnom srbijansko-crnogorskom agresoru, da bi 18. studenog 1991. godine pao u neprijateljske ruke. Slijedili su stravični zločini nad zarobljenim ranjenicima iz vukovarske bolnice, ali i civilima, na Ovčari kao i brojnim drugim mjestima, a tisuće su zarobljenih civila i vojnika završile u srbijanskim zarobljeničkim logorima. Država Hrvatska još uvijek traga za 1.858 nestalih osoba, od čega je njih 520 s ozemlja Vukovarsko- srijemske županije, a 302 samo iz grada Vukovara. Pored toga, prema podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane Grada, 18. studenog 1991. godine, ubijena su ili poginula 1.624 branitelja i civila, dok je njih 1.219 lakše ili teže ranjeno.

Nadljudska žrtva Vukovara u Domovinskom ratu obvezuje!

Stoga će Odjel za II. svjetski rat i poraće Hrvatskoga narodnog sabora i ove godine, u skladu sa svojim mogućnostima, skromno obilježiti taj dan. Predstavnici Odjela HNS-a zajedno s predstavnicima udruge Mir international položit će vijenac i zapaliti svijeće na memorijalnom Groblju mira na Bilima 17. studenog 2021. godine, u 16 sati. To je najmanje što možemo učiniti za nebrojene znane i neznane hrvatske junake bitke za Vukovar. Polazeći od toga da je dužnost svakog domoljuba čuvati uspomenu na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, obilježavamo i uvijek ćemo obilježavati dan pada Grada koji je dao nemjerljiv doprinos slobodi i nezavisnosti države Hrvatske.

Pozivamo također sve ljude dobre volje da 17. studenog u večernjim satima upale svijeće na prozorima svojih domova u znak sjećanja na žrtve Vukovara.