OBILJEŽEN BLAGDAN SVETOG JOSIPA RADNIKA NA GROBLJU MIRA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 1. svibnja 2020. (Anita Martinac / grobljemira.info) – U crkvi svetog Josipa Radnika na Groblju Mira na Bilima, župa Goranci tradicionalno 1.svibnja s početkom u 12,00 sati služena sveta misa na blagdan svetog Josipa sa manjim broj vjernika poštujući propisane mjere odstojanja zbog aktualne pandemije.
Svetu misu su služili fra Miljenko Stojić i don Ljubo Planinić a nazočili su predstavnici Udruge Mir International, Odjela za drugi svjetski rat Hrvatskog narodnog sabora, kao i predstavnici Općinskih povjerenstva za popise žrtava drugog svjetskog rata i poraća, te Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.
Podsjetimo se da je crkvu svetog Josipa Radnika 2016. godine blagoslovio biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski msgr. Ratko Perić na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

U svojoj propovijedi fra Miljeno Stojić vicepostulator Vicepostulature „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ nadahnuto je govorio i o prošlosti i o budućnosti s naglaskom na potreban rad kojem nam je uzor sveti Josip, a iz njegovog govora izdvajamo: „(…) Prije 7 godina ovo je mjesto bilo obična planinska zaravan. Tada smo se uz Božju pomoć okupili i udahnuli mu novu dušu, dušu naše pobijene braće i sestara. Podnijeli su mučeništvo da bismo mi danas bili slobodni. Imamo tu čast da nam se pružila prilika odužiti im se, sačuvati im spomen i širiti ga među mlađe naraštaje. Zacijelo nam sve to odobrava sveti Josip čiji blagdan danas slavimo. Ne činimo to na površan način kao raznorazni totalitaristi, nego s vjerom u srcu i na usnama. Uz nju svjedočimo i svoju slogu te rad za dobrobit čitavog hrvatskog naroda. Zbog svega toga očistimo sada svoja srca i svoj um. Pred Boga se samo tako može stupiti te iz njegove ruke onda primiti darove koje je za nas predvidio. U današnjem prvom čitanju iz Knjige Postanka čuli smo što Bog misli o čovjeku i o radu. Nije bio zamislio da to bude uz znoj i muku, ali prvi čovjek je pogriješio i otada se nevolja uselila u naš život. Da bismo došli do dobra, do ljepote, trebamo podnijeti žegu dana. Tko to uspije, bit će nagrađen. Iskusili smo svi to u svome svakodnevnom životu. Bilo nam je teško putovati do nečega, ali kad smo to postigli radost se uselila u naše srce. Zaboravili smo sve poteškoće i uživali u onom što smo stvorili. I mi trebamo biti ponosni zbog ovoga djela ovdje. Nismo na početku imali ništa osim dobre zamisli, odnosno osim Boga na svojoj strani. Međutim, vjerovali smo da se to može postići. I postiglo se. Poput grada na gori niknulo je ovo spomen područje, ovo mjesto molitve i sjećanja. Nismo ga istina još oblikovali onako kako mislimo i kako treba. Nije ni čudo. Puno je posla u svemu ovomu. Ali ne odustajemo. Zavrnuli smo rukave i hrabro idemo naprijed. Bog će blagosloviti naš rad. Kaže nam to jasno današnji psalam. Bog je uvijek uz onoga tko radi, uz onoga tko želi stajati na strani dobra. Takvoga nikakve protivne sile ne mogu uništiti, one samo svojim zlim djelovanjem ističu njegovu ljepotu i snagu. Bilo je tako i s pobijenima zbog kojih smo se ovdje okupili. Mislili su da su završili s njima kada su im oduzeli život. A zapravo oni su im život samo produžili. Pretvorili su ih u mučenike čija slava ne prolazi do kraja svijeta.(…)“
Ovime smo otvorili sezonu događanja na Groblju mira. Naravno, i nadalje ćemo se pridržavati svih odredaba gleda ove pošasti zvane koronavirus, ali to nas ne će spriječiti dati sve od sebe kako bismo na dostojan način čuvali žrtvu i mučeništvo naše pobijene braće i sestara.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments