OBILJEŽENA 77. OBLJETNICA MACELJSKE TRAGEDIJE I ŽRTAVA HRVATSKOG KRIŽNOG PUTA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Macelj, 6. lipnja 2022. (Marijana Tomašević / grobljemira.info / kamenjar.com) – U Macelju je u nedjelju Križnim putem i euharistijskim slavljem obilježena 77. obljetnica Maceljske tragedije i žrtava hrvatskog Križnog puta, a državni tajnik Darko Nekić poručio je da je istraživanje žrtava iz Drugog svjetskog rata među važnijim zadaćama Ministarstva hrvatskih branitelja.

Macelj je najveće stratište komunističkih žrtava na području Republike Hrvatske. Procjenjuje se da je početkom lipnja 1945. godine u šumama na današnjoj granici Hrvatske i Slovenije stradalo između 12 i 13 tisuća žrtava komunističkog režima, a dosad je ekshumirano njih 1247. Po 21 svećeničkoj žrtvi ubijenoj na jednom mjestu, Macelj je ujedno najuzvišenije žrtvoslovno mjesto za sve katoličke vjernike u Hrvatskoj i BiH.

„Na tih devet lokacija smo, nažalost, samo na jednoj pronašli posmrtne ostatke 84 osobe. Na ove dvije najnovije na kojima je istraživanje provedeno u svibnju ove godine nažalost nije rezultiralo pronalaskom nijedne osobe”, rekao je državni tajnik.

Istaknuo je kako je istraživanje žrtava iz Drugog svjetskog rata i to ne samo Maclja, jedna od zadaća Ministarstva, a sljedeći prioritet je Jazovka, gdje je dosad pronađeno 814 posmrtnih ostataka.

„Nadam se da ćemo do kraja ove godine urediti grobnicu i spomen obilježje i za žrtve Jazovke, a i za sve druge žrtve iz Drugog svjetskog rata koje jesu i koje će biti ekshumirane diljem Republike Hrvatske”, naglasio je Nekić.

Zdravko Čepo, predsjednik Udruge Macelj 1945. istaknuo je da 28 godina nije bilo nikakvih aktivnosti u Macelju, iako mnogo toga treba istražiti.

„U međuvremenu su svjedoci umrli i teško je pronaći mjesto i kazati da će tu biti kostiju, tu ima žrtava, ali pokušavat ćemo sve dotle dok ne uspijemo otkriti sve žrtve. Nadam se da ćemo u tome imati potporu Ministarstva branitelja kao i dosad”, naglasio je Čepo te dodao da su zasad izgledne četiri lokacije za istraživanje.

Na obljetnici su sudjelovali i članovi Memorijalnog centra “Groblje mira”. Fra Miljenko Mića Stojić, povjerenik komisije HBK I BK BIH za hrvatski martirologij je vodio Križni put, a gospodin Velimir Mabić i gospodin Pero Kožul su u ime Odjela HNS-a položili vijenac za žrtve.

Euharistijsko slavlje u Crkvi Muke Isusove predvodio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško koji je kazao da istina ima društvene posljedice te da ‘tko to ne želi prihvatiti, Hrvatskoj ne želi boljitak’.

„Umjesto istinskog suočavanja s tim događanjima, naučili smo protokolarne spomene, no ti su spomeni besplodni. Plodonosnog spomena bez istine nema”, poručio je Šaško. (Hina)