ODRŽAN OKRUGLI STOL „RADIMLJA – STRATIŠTE DRUGOG SVJETSKOG RATA I PORAĆA”

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

(Stolac, 4. veljače 2022. / Groblje mira) – U Pastoralnom centru Sarsenterum u Stocu u petak 4. veljače 2022. održan je Okrugli stol na temu Radimlja – Stratište Drugoga svjetskog rata i poraća na kojem su nazočili brojni ugledni gosti i panelisti sa zanimljivim izlaganjima.

Na početku programa goste je pozdravio načelnik Općine Stolac gospodin Stjepan Bošković i župnik Župe sv. Ilije u Stocu don Ljubo Planinić.
U programu su sudjelovali Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva, don Milenko Krešić, profesor povijesti, sudionici dosadašnjih istraživanja na području Stoca don Vinko Puljić i Stanislav Vukorep, te Anita Martinac, predsjednica Središta HSK za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.
Također, kao gosti nazočili su brojni svećenici, predsjednik Vlade HNŽ dr. sc. Nevenko Herceg, Generalni konzul RH u Mostaru dr. sc. Marko Babić, akademici Mladen Bevanda i Franjo Ljubić, predstavnici općina Stolac, Čapljina, Neum i Ravno, profesori povijesti, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i udruge Počasni Blajburški vod, te ostala zainteresirana javnost.
Okrugli stol su organizirali Odjel za Drugi svjetski rat i poraće Hrvatskoga narodnog sabora BiH, Općina Stolac, Župa sv. Ilije Proroka Stolac i Središte Hrvatskoga svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Don Milenko Krešić u svom radu “Bleirburg-Radimlja, političko povijesni kontekst stradanja”, osvrnuo se na događaje iz Drugog svjetskog rata prema tijeku tragedije koja se dogodila u Stocu i Istočnoj Hercegovini.
Posebno je bilo emotivno izlaganje Stanislava Vukorepa, s temom “Genocid nad hrvatskim narodom u Hercegovini na kraju i nakon Drugog svjetskog rata”, a koji je govorio o kontaktima sa svjedocima događaja o kojima je pisao u svojim djelima.

Don Vinko Raguž, s temom “Dosadašnji rad i istraživanja o stradalima” upoznao je nazočne s dosadašnjim postignućima i problemima na koje su naišli u svome radu.
Također, svoja iskustva i zapažanja prenio je Ante Beljo, s temom “Stolac u žiži svjetskih sila zla Drugog svjetskog rata i velika stradanja hrvatskog naroda”.

Na koncu, s temom “Pravni okvir za kulturu sjećanja” Anita Martinac je dovela i do samih zaključaka okruglog stola i ukazala na potrebu da Bosna i Hercegovina ratificira Rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, broj 2819 kao i na potrebu izrade Zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini.
Zakonom bi se trebali urediti pitanja od značenja za pronalaženje grobova žrtava komunističkih zločina, uređenje, obilježavanje i trajno održavanje grobova, vođenje evidencije o lokalitetu i broju grobišta te broju žrtava u njima.

Također je ukazano kako je potrebno poticati znanstvena, historiografska, politološka, pravna, socijalno- psihološka i druga istraživanja radi ostvarivanja kompleksnog uvida u teme prošlosti kao uvjeta njihova širega i boljega razumijevanja u sadašnjosti, širiti edukativne postupke i metode upoznavanja građana, osobito mladih i djece, s posljedicama vladavine nedemokratskih režima radi razvijanja tolerancije, smirivanja tenzija, stvaranja pozitivnoga političkog ozračja i razvijanja kulture sjećanja.
Sudionici su zaključili o nužnosti osnivanja udruge koja će na području Stoca poduzimati aktivnosti oko popisa žrtava i utvrđivanja grobišta, te iznaći način za dostojanstven pokop i izgradnju zajedničke grobnice i spomenika žrtvama na Radimlji.

Nakon završetka radnog dijela okruglog stola, organizatori, sudionici i gosti zajedno su položili cvijeće i upalili svijeće na mjestu najvećeg zločina u Hercegovini, na Radimlji.