ODRŽAN REDOVITI SASTANAK ODJELA ZA DRUGI SVJETSKI RAT I PORAĆE GV HNS-a

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 20. listopada 2022. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održan je redoviti sastanak Odjela za Drugi svjetski rat i poraće Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora na kojem su prisustvovali voditelj odjela Mile Pušić te redoviti i pridruženi članovi. U redovite članove odjela ubrajaju se uz rukovodstvo svi predstavnici Povjerenstava iz općina, dva predstavnika Udruge Mir International, predstavnik Vicepostulature fra Leo Petrović i 65 subraće, predstavnik župe Stolac na čijem je području Radimlja, te Središta za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH, a u pridružene članove svi oni koji su godinama doprinosili ideji Groblja mira, a posebno povjesničari i književnici koji su objavljivali djela na temu žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća.

Na redovitom sastanku Odjela voditelj Mile Pušić podnio je Izvješće o dosadašnjem radu na Groblju mira, osvrćući se ne samo na tehničku izvedbu i učinjeno u izgradnji, nego posebno na obogaćivanje duhovnog i popratnog sadržaja, obilježavanje Europskog dana sjećanja komemorativnom misom na Bilima, održavanje Okruglog stola na Radimlji i inicijativi koja je upućena Hrvatskom narodnom saboru, zatim obilježavanju Svibanjske tragedije, koordinacije s povjerenstvima koje vrše popis žrtava po općinama, te drugim projektima vezanim za obilježavanje značajnih datuma iz povijesnog kalendara, te održavanju spomen obilježja.

Kroz 2022. godinu podignuto je oko 3000 novih bijelih križeva s pločicama na kojima je pet osnovnih podataka, ime, prezime, ime oca, godina rođenja i godina stradanja žrtve. Tehnički je
pripremljeno oko 10000 postolja na koje će se u narednom razdoblju podići križevi prema dostavljenim popisima žrtava iz općina. U tijeku je i postavljanje spomenika Pieta – Oplakivanje Krista koji bi se trebao otkriti za narednu svetu misu i to na sv. Josipa. Voditelj odjela je posebno naglasio da je nakon održanog Okruglog stola na Radimlji pokrenuta inicijativa koja je upućena Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora, a odnosi se na prijedlog Zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobišta žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća i zahtjev za ratificiranjem Rezolucija koje se odnose na totalitarizme, što je minimalan korak koji bi Bosna i Hercegovina trebala učiniti. U izvješćima povjerenstava za popis žrtava vidljiv je napredak u procedurama rada, a istaknuta je važnost za formiranjem povjerenstava u općinama i župama koje se do sada nisu uključile u rad, te se planira u narednom periodu posjetiti i predstaviti projekt gradnje Groblja mira.
Na sjednici je usvojen plan rada za sljedeću 2023. godinu u kojem se ističe da će biti obilježena deseta obljetnica od početka gradnje Groblja mira te ostale redovite aktivnosti oko obilježavanja Europskog dana sjećanja i svete mise povodom tog dana koja je planirana 19. kolovoza, te obilježavanje svibanjskih tragedija misama na Radimlji i Udbini, te ostalih poslova održavanja spomen
obilježja, organiziranja obljetnica i drugih značajnih datuma.