Održan sastanak Odjela za Drugi svjetski rat i poraće s predstavnicima povjerenstava za popis žrtava iz općina

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

(Mostar, 09.11.2021./Anita Martinac) Odjel za drugi svjetski rat i poraće održao je sastanak u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače na kojem su nazočili Mile Pušić, Miljeko Stojić, don Ljubo Planinić, Ilija Vrljić, Anita Martinac, Pero Kožul, Velimir Mabić, Luka Jurić , Slaven Markota, Tihomir Kvesić, Vice Nižić, Srećko Mikulić, Ante Jukić, Predrag Marković, Ante Vujinović, Vesna Slobođan, Nikola Matić, Marinko Geljić, Stanislav Vukorep i Ivan Spajić.

Na sastanku je usvojen Poslovnik o radu Odjela kojim je između ostalih pitanja definiran i rad Povjerenstva za izgradnju Groblja mira i objedinjavanju popisa žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Do slijedećeg najavljenog sastanka Odjel će pomoći u formiranju Povjerenstava za popis žrtava i grobišta u općinama i županijama, te ih uključiti u rad Odjela pri projektu Groblja mira. Cilj je da se objedine sve općine i napravi popis svih žrtava s prostora Bosne i Hercegovine.

Voditelj Odjela Mile Pušić naglasio je da Odjel posebnu pozornost posvećuje obilježavanju Europskog dana siječanja za žrtve totalitarnih režima sa komemorativnom misom na Groblju mira na Bilima, koja je ove godine održana 21. kolovoza (subota najbliža 23.kolovoza) i da će to svakako biti i dalje prioritet ali treba raditi na obilježavanju i evidentiranju svih grobišta gdje i sada nespokojne leže tisuće kostiju hrvatskih sinova. Na žalost mnogo je takvih grobišta a jedno od najvećih je Radimlja, Bišina, Crvena stijena u Kiseljaku te Odžaku i Garevcu. Godinama je totalitarni komunistički režim zatirao istinu, te su brojne žrtve nisu smjele ni spomenuti u njihovim obiteljima dok su njihove kosti ostale ležati po inim jamama, rudnicima i rovovima. Groblje mira će biti spomen područje na kojem će obitelji moći zapaliti svijeću i prisjetiti se svih svojih pokojnih stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Pozvani su i svi drugi koji su voljni i žele pomoći u radu na popisima žrtava.