OPROŠTAJ FRA MILJENKA STOJIĆA OD DON LJUBE PLANINIĆA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Krehin Gradac, 22. prosinca 2022. (grobljemira.info) – Jučer, 21. prosinca 2022., na dan ispraćaja i pokopa don Ljube Planinića na poseban i dostojanstven način od don Ljube oprostio se fra Miljenko Stojić. Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:
“Život nam neprestano potvrđuje kako ovozemaljske dane treba provoditi tako da drugi osjete kada te više ne bude. I da taj osjećaj bude takav da su ponosni što su te poznavali.
Tvoj i moj život, don Ljubo, posebno se križao zadnjih godina. Najprije smo se u vodstvu broćanskih zvanja brinuli, zajedno s drugima, da naši jednogodišnji susreti prođu kako treba. I prolazili su. Nakon zajedničkoga dogovora vodio si te susrete raspoloženo, neusiljeno, tako da smo ih pamtili.
Jedan od takvih susreta bio je na Groblju mira koje je druga ili prva točka gdje su nam se životi bliže počeli križati. Od samoga početka razvijanja ideje Groblja mira bio si uz nju. Dosta smo o njoj razgovarali, dosta si vremena utkao u taj domoljubno-vjerski pothvat. Čuvao si ga, nastojao da raste u razumijevanju i miru. Budući da smo djelovali skupa u međusobnom potpomaganju i razumijevanju, znali su te nazvati »fra«, znali su me nazvati »don«, ali se nismo ljutili. A u posljednje si vrijeme postao i »dumo«. Započeo si rad na hrvatskom žrtvoslovlju bez zadrške u tom dijelu Herceg Bosne, BiH, na nama je sada nastaviti ga, opet bez zadrške.
Spomenuo bih još brigu za Jelin grob u Kruševu. Drago mi je da sam mogao, zajedno s još nekima, mrvicu sudjelovati u tome. Nije nam bilo žao, jer smo još jedanput prepoznali tvoju otvorenost prema mučeništvu našega naroda. A on je stradavao ne samo u jugokomunističko, nego i u tursko te ino vrijeme.
Nosit ćemo te, don Ljubo, prijateljski u svome srcu. Tvoje je bilo otvoreno prema Bogu i otvoreno prema hrvatskoj domovini, s obje strane granice. Ni naše srce ne smije biti drukčije.
Svima ucviljenima izražavam iskrenu sućut. Tebi don Ljubo neka je laka hrvatska zemlja i počivaj u miru Božjem!”