PODIGNUTI NOVI KRIŽEVI ZA ŽRTVE S PODRUČJA OPĆINE ČITLUK

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 11. kolovoza 2022. (citluk.ba) – Članovi obitelji, bliži srodnici i prijatelji žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk do sada su uplatili predviđene novčane iznose za postavljanje 467 križeva na Groblju mira te je stoga Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk, u koordinaciji s izvođačem radova, u više navrata organiziralo postavljanje spomen križeva na Bilima. U najnovijoj fazi postavljanja, okončanoj jučer, postavljeno je 125 križeva s pripadajućim pločicama, čemu je prethodilo postavljanje 342 križa.

Inače, na Groblju mira na Bilima u subotu, 20. kolovoza obilježit će se Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, a ovom prigodom misno slavlje u 12.00 sati predvodit će fra Miro Relota, generalni vizitator Hercegovačke franjevačke provincije i duhovnik bogoslova u Franjevačkoj bogosloviji u sarajevskom naselju Nedžarići. Povodom obilježavanja ove važne obljetnice, predsjednik čitlučkog povjerenstva Slaven Markota, u ime Povjerenstva i Udruge Mir International, koja vodi radove na Bilima, poziva sve Brotnjake da dođu na navedeno misno slavlje, a na poseban način članove obitelji 467 žrtava s područja općine Čitluk, za koje su do sada podignuti bijeli spomen križevi s istaknutim osobnim podacima o žrtvi.

U pozivu je također istaknuto kako će prije misnog slavlja biti organiziran obilazak spomen križeva te da će se u 13.00 sati svim žrtvama odati počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Kako je istaknuto iz Povjerenstva obilježavanja i uređivanja grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk, Povjerenstvo i dalje nastavlja primati uplate za križeve jer je do sada postavljena približno jedna trećina križeva od ukupnog broja žrtava s područja općine Čitluk.

Žrtvama s područja svojih općina i gradova na isti način počast će odati i ostale općine i gradovi uključeni u projekt pa su ovih dana radovi vezani za uređenje infrastrukture, uređenje prostora i postavljanje križeva na Groblju mira bili u punom jeku.

Valja dodati kako je također na Groblju mira postavljeno postolje za kip Pietà ili Oplakivanje Krista. Kip koji prikazuje Blaženu Djevicu Mariju koja u krilu drži mrtvo Isusovo tijelo bit će postavljen i blagoslovljen 1. studenog na spomendan Svih svetih.

Ovaj kip bit će dodatni simbol za sve patnje koje je hrvatski narod prošao i još prolazi, a svojom simbolikom će dodatno osnažiti simboliku Groblja mira, mjesta na kojem će za hrvatske žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća biti postavljen po jedan bijeli križ s istaknutim osobnim podatcima žrtve u znak zasluženog poštovanja.