POSLJEDNJI POZDRAV DON LJUBI PLANINIĆU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 20. prosinca 2022. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – Jutro nam otpoče onim slavnim Cesarićevim stihom: „Moj prijatelju, mene više nema“.
Ipak, toliko Vas u nama još ima dragi naš don Ljubo…
Postoje ti trenutci u životu kada želimo zaklopiti oči i jednostavno ne prihvaćati realnost. Upravo danas živimo te trenutke jer smo još u nevjerici, nelako prihvaćamo da je Gospodin sa svoje zemaljske njive pozvao našeg don Ljubu. Nama se činilo da on ima još toliko toga za učiniti ovdje, među nama…
Doista, neki ljudi ostavljaju dojam tolike jačine, tolikog neobjašnjivog žara, posebnog odnosa prema svemu što dotaknu. Za don Ljubu nema riječi kojima bi se opisala njegova volja i snaga u svim poljima njegovog djelovanja. Taj čovjek je prije svega bio prijatelj, dobri duh svog naroda, radosna zraka sunca u najmračnijim vremenima, utjeha kada je već sve izgledalo potonulo, takav je bio naš don Ljubo…
Ipak, u svakom čovjeku bez imalo sumnje stanuje čežnja i progovara želja za smirajem. Sada znamo da ste Vi svoj smiraj pronašli u rukama našeg Gospodina, a nama preostaje vjera u ponovni susret i čast što smo Vas poznavali i s Vama koračali mnogim stazama. Putujte u Vječnost vođeni istim vrijednostima s kojima ste živjeli u ovoj prolaznosti koju napuštate.
Don Ljubo Planinić je od početka bio uz ideju Groblja mira. Svojim nesebičnim zalaganjem i savjetima uvijek je pridonosio razvijanju ovog Memorijalnog centra.
Budite s nama i dalje, te nam uz zagovor kod Gospodina pomažite u očuvanju uspomene na hrvatski narod.
Počivajte u miru Božjem dragi naš don Ljubo!

Memorijalni centar “Groblje mira”

Don Ljubo je rođen 18. 2. 1958. u Krehinu Gracu, župa Gradina, od oca Ante i majke Ilke – Milke r. Pehar. Osnovnu školu pohađao je u Krehinu Gracu i Čitluku, srednju u Interdijecezanskom sjemeništu u Zagrebu. Po završetku gimnazije upisao je Bogosloviju u Sarajevu. U svibnju 1978. prekinuo je bogoslovske studije i morao ići na odsluženje vojnog roka. Vojni rok je služio 1978./79. Završivši vojni rok vratio se u bogosloviju i završavao bogoslovske studije do 1984. Za đakona je zaređen 29. 6. 1983., za svećenika 29. 6. 1984. Mladu misu je slavio u rodnom Krehinu Gracu 14. srpnja 1984. Pastoralne je djelovao na Hrasnu kao kapelan 1984./1985., u Crkvi na kamenu kao tehnički urednik 1985./86., na ispomoći bolesnom župniku don Jozi Ivančiću u Šipovači – Vojnićima, potom kao kapelan u Šipovači – Vojnićima 1986./88., u Bijelom Polju kao kapelan 1988./89. Župnik u Kruševu od 7. 10. 1989. do 29. 8. 2021. godine kada je preuzeo mjesto župnika u župi sv. Ilije Proroka u Stocu. Preminuo je u Kliničkom bolničkom centru Mostar, 19. prosinca u 23 sata.

Ispraćaj će biti ispred gradske mrtvačnice na Bijelom Brijegu u Mostaru, u srijedu, 21. prosinca u 9 sati.
Misa zadušnica bit će prikazana u stolačkoj župnoj crkvi 21. prosinca 2022. u 11.00, te istog dana misa zadušnica sa sprovodnim obredima na katoličkom groblju u Krehinu Gracu kod Čitluka u 14 sati.