RADIMLJA – SIMBOL STRADANJA I MJESTO PIJETETA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 28. ožujka 2023. (Ljiljana Matić/ grobljemira.info) – Radimlja je postala simbol stradanja i mjesto pijeteta za tisuće mučki pogubljenih žrtava u Vidovu polju i okolici Stoca, gdje se svake godine posljednje nedjelje u mjesecu svibnju održava komemorativno misno slavlje. Tako iz župe Stolac doznajemo da će ove, 2023. godine sveto misno slavlje i komemoracija na Radimlji biti u nedjelju, 28. svibnja s početkom u 12.00 sati.

Kultura sjećanja je civilizacijska stečevina svih europskih naroda koju smo dužni njegovati u skladu s Europskim rezolucijama. Minimalna satisfakcija obiteljima žrtava i stradalnicima križnih putova s kraja Drugoga svjetskog rata i poraća je obilježavanje mjesta stradanja, poticanje komemorativnog sjećanja i otvaranje javnog dijaloga o kulturi pamćenja.

Razdoblje od 1945. do 1946. godine obilježeno je masovnim likvidacijama kako poražene vojske tako i civila. Zanijekani, bez imena i groba upisani su u nespokojnu memoriju i na žalost vrlo često su predmet medijskih manipulacija kojima se potiču novi ciklusi nasilja. Totalitarni komunistički režim pokušao je sustavno uništiti bilo koje saznanje o ovim teškim zločinima, a nestale osobe nisu smjele biti ni spomenute. Iz velike boli rodila se velika ljubav i na njihovoj žrtvi iznikla je težnja prema demokratskom društvu.

Zato je već sada tradicionalna komemoracija na Radimlji skroman doprinos priznanju patnje svih žrtava s šireg područja Hercegovine, gdje je završavao jedan od krakova križnih putova nakon Bleiburga. Poznata po brojnim svjedočenjima, objavljenim knjigama, nalazištima mjesta stradanja i najbrutalnijim pogubljenjima koja skrivaju masovne grobnice kakva je Radimlja i korito rijeke Bregave, Bišina kraj Nevesinja, Trebinjska šuma i na stotine jama, rupa, kanala u široj okolici Stoca i drugdje, ova mjesta nas opominju koliko je važna kultura sjećanja kako se prošlost ne bi ponovila.

Jedina želja je da se dostojanstveno pokopaju smrtni ostatci žrtava, da se skinu žice s njihovih kostiju i da ih se položi u kosturnice, te da se popišu imena i podaci svih žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća.

U nastojanju za priznanjem žrtve i održavanjem kulture sjećanja, te suočavanjem s prošlošću potrebno je da Bosna i Hercegovina napravi minimalan korak prema Europskoj uniji i ratificira Rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019., o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, broj 2819. , te donese Zakon o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata u Bosni i Hercegovini. Zakonom bi se trebala urediti pitanja od značaja za: pronalaženje grobova žrtava komunističkih zločina, uređenje, obilježavanje i trajno održavanje grobova žrtava komunističkih zločina, vođenje evidencije o lokalitetu i broju grobova te broju žrtava u njima.

Svetu misu na Radimlji ove godine predslavit će umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup mons. dr. Pero Sudar u koncelebraciji s don Gordanom Božićem, stolačkim župnikom, te ostalim svećenicima. I ove godine očekujemo velik broj vjernika kada ćemo zajedno, ujedinjeni u molitvi poslati poruku mira.