SASTANAK ČLANOVA ODJELA ZA DRUGI SVJETSKI RAT I PORAĆE HNS

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 8. svibnja 2021. (Anita Martinac / grobljemira.info) U Mostaru u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održan je sastanak Odjela za Drugi svjetski rat i poraće Hrvatskog narodnog sabora.

Tema sastanka bila je izgradnja Groblja mira, a taj se projekat vodi uz potporu Hrvatskog narodnog sabora, crkve i naroda. Voditelj projekta je Odjel za Drugi svjetski rat i poraće u suradnji sa povjerenicima ispred HBK i BK BiH, Vicepostulature Fra Leo Petrović i 65 subraće, udruge Mir International i Središta HSK za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH te Povjerenstva za popis žrtava iz općina s prostora BiH.

Na sastanku su uz voditelja odjela Milu Pušića, nazočili i fra Miljenko Stojić (povjerenik BK i vicepostulator), Ilija Vrljić (voditelj udruge Mir International), Anita Martinac (predsjednica SHSK), Tugomir Čuljak (HNS), Pero Kožul i Velimir Mabić (povjerenici ispred Općine Široki Brijeg), Slaven Markota (povjerenik ispred Općine Čitluk), Tihomir Kvesić i Vice Nižić (povjerenici ispred Općine Ljubuškog), Oliver Soldo (povjerenik za područje Mostara), Srećko Mikulić (povjerenik ispred Općine Grude), Ante Jukić (povjerenik ispredOpćine Posušje), Ivica Brekalo (za područje Konjica), opravdano je odsutan Marijan Oršolić (povjerenik za područje Posavine), opravdano odsutan bio je i Mario Bagarić (povjerenik za područje Kupresa). Također su u tijeku formiranje povjerenstava za općine Kiseljaka, Kreševa, Novog Travnika, Viteza, Stoca a također u skorom planu je obilazak i općina Čapljina, Ravno i Neum koje će se potaknuti na uključivanje u rad za popis žrtava. Brojne općine također već imaju završene popise te će se lagano prenositi i na njihovo područje.

Zainteresirane obitelji žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, za podizanje križa na Groblju mira moraju prvo kontaktirati formirana povjerenstva u svojoj općini koja moraju imati ažurirano ime na popisu te će se preko povjerenstava vršiti uplate za podizanje križa svakoj žrtvi.

Na službenoj stranici www.grobljemira.info ima naznačeno podizanje križeva i procedura oko istog, te kontakti s povjerenicima.

Ujedno pozivamo sve općine da se uključe u aktivan rad te doprinesu da se objelodani cjelokupni popis žrtava Drugog svjetskog rata i poraća kako bi se kulturom siječanja i dostojanstvenog obilježavanja njihovih imena dao trajan spomen i prikazala zanijekana istina.