SJEĆANJE NA ŽRTVE KRIŽNIH PUTEVA OD 1945. DO 1953.

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 12. svibnja 2021. (Anita Martinac / grobljemira.info) Njegujući kulturu sjećanja u spomen na sve žrtve Blejburške tragedije i Hrvatskog križnog puta tradicionalno se obilježava komemoracija, polaganje vijenaca, služenje svetih misa, zvonjenje crkvenih zvona i paljenje svijeća.

Sukladno epidemiološkim mjerama za ovu godinu predviđeno je 15. svibnja 2021. polaganje vijenaca i molitva na Lojbaškom polju kod Bleiburga u nazočnosti veleposlanika u Austriji, također delegacije će položiti vijence i odati počasti žrtvama kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj u 8,30 sati a sveta misa koja će se služiti u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini, sukladno prijedlogu Hrvatske biskupske konferencije s početkom u 12,15 sati.

Istog dana na Groblju mira na Bilima u 16,00 sati upriličit će se zvonjavom crkvenih zvona i paljenjem svijeća u spomen na sve žrtve jer u to naznačeno vrijem počelo je ubijanje na Bleiburgu. Isto će se obilježiti pučanstvo paljenjem svijeća na prozorima domova.

Na najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini na Radimlji kod Stoca u subotu, 22. svibnja 2021. u 18 sati  održati će se komemoracija i sveta misa.

Svi vjernici, koji mogu sudjelovati u ovom prigodnom i svetom činu, dobro došli!