SVETA MISA NA GROBLJU MIRA POVODOM EUROPSKOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARIZAMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 19. kolovoza 2023. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – U organizaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH, na spomen području Groblje mira na Bilima, platou između Mostara i Širokog Brijega, organizirano je danas obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarizama, kada se prisjećamo svih žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća.

Prije misnog slavlja odana je počast žrtvama svečanom komemoracijom, te je položeno cvijeće i upaljene svijeće ispred izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora, hrvatskih institucija i udruga hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kojeg je predvodio predsjednik Dragan Čović, te izaslanstava Vlade RH koje je predvodio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH gosp. Zvonko Milas, s predstavnicima veleposlanstva i konzulata u Mostaru, te udruga iz RH.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako se hodočasnici već deset godina „prisjećaju i uče o ožiljcima hrvatskih predaka te samim time razmišljaju i o svojoj budućnosti“.

“Nakon deset godina s ponosom možemo reći da smo otrgnuli od zaborava osam desetljeća pokušaja zatiranja jednog dijela naše povijesti. Kada smo krenuli prije deset godina mnogi nisu vjerovali da ćemo danas biti na ovoj razini. Cilj je bio da na desetu obljetnicu imamo deset tisuća križeva, a imamo ih više od 11 tisuća i želimo nastaviti dalje razvijati svu nužnu infrastrukturu da bi ovaj projekt bio ono što može biti na ponos svakom od nas – poručio je Čović.

Čović je izjavio kako je siguran da će na Groblju mira kroz idućih nekoliko godina biti i pedesetak tisuća križeva te je pozvao sve koji podupiru ovaj projekt da nastave zajedno raditi te je najavio javnu raspravu o cjelovitom projektu kako bi se ovom lokalitetu dala konačna namjena.

Sveto misno slavlje predvodio je dr. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini. Program i misno slavlje svojom pjesmom uveličao je Katedralni zbor Marija koji predvodi don Dragan Filipović, a sumisio je velik broj svećenika koji su se ovom prigodom prisjetili i svih mučki ubijenih crkvenih osoba tijekom i na koncu Drugoga svjetskog rata.

U svojoj propovijedi na Groblju mira nadbiskup Vukšić je istaknuo: ”Božja providnost je htjela da se danas, kad se molimo za sve žrtve nasilja totalitarnih režima i ljudske zlobe, na Euharistijskim slavljima u Katoličkoj Crkvi posvuda u svijetu naviješta odlomak iz Matejeva evanđelja, čiji je sadržaj upravo kraljevstvo nebesko. Ovaj put ne radi se o prispodobi nego jednoj kratkoj zgodi iz Isusova života i, jer je vrlo prikladna za ovu prigodu i jer na svoj način nudi rješenje protiv svih nasilja i svake ugroze ljudskoga života, ponovit ćemo tih nekoliko riječi.

Kaže evanđelista Matej: „Doniješe Isusu dječicu da na njih stavi ruke i pomoli se. A učenici im branili. Nato će im Isus: ‘Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!'” (Mt 19,13-14).

Naime, bio je redovit običaj u Isusovo vrijeme da su roditelji djecu dovodili pred poznate rabine da oni na njih polože ruke i da ih blagoslove. I upravo to se dogodilo Isusu u opisanoj prigodi. No, osim što je stavio ruke na djecu i pomolio se za njih, Isus je događaj iskoristio za svoju kratku propovijed u kojoj djeca simboliziraju stav i ponašanje svih koji žele pripadati kraljevstvu nebeskom, jer ono je takvih kakva su djeca. Odnosno, svi trebaju biti kao djeca. A jednostavnost, poniznost, iskrenost, prijateljska ovisnost i radostan odnos prema drugima, poučljivost, otvorenost i povjerenje su osnovne oznake djeteta. Dijete je u potrebi i u skladu s tim se ponaša i sebi ne umišlja više negoli jest.

„Ne priječite im k meni!”, kaže Isus. Isus tako govori zato što djeca svojim ponašanjem i svojim načinom svima pokazuju koja su vrata kraljevstva nebeskoga. To je razlog zašto je u jednoj drugoj zgodi Isus pozvao dijete i postavio ga pred svoje učenike te kazao: „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom” (Mt 18,3-4).”

“U povodu 50. obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine su 3. svibnja 1995. uputili Pismo crkvenoj i društvenoj javnosti. I danas, kad molimo za sve žrtve totalitarnih režima, čini se prikladnim i aktualnim podsjetiti na neke misli iz toga Pisma o molitvi za sve žrtve ratova i poraća, jer imaju trajnu poruku i vrijednost. „Ne molimo – pisali su biskupi – samo za Hrvate katolike – biskupe, svećenike, redovnike, redovnice i tolike vjernike – nego molimo i za sve nevine žrtve u drugim narodima koji stradaše u okrutnosti ratnog vihora. Uvjereni smo da će doći vrijeme kada će se moći zabilježiti sva tragedija koja je učinjena nevinu čovjeku bez obzira koje vjere ili narodnosti bio. Zato spominjanje tih žrtava ne smije biti izazivanje novih rana”, naglasio je nadbiskup Vukšić.

“Kao katolički vjernici, danas okupljeni na ovom mjestu mira, sa željom da nam Gospodin pomogne imati srce djeteta i radi izgradnje kraljevstva nebeskoga na zemlji, usrdno i ponizno molimo, da među ljudima i narodima, među vjernicima i onima koji to nisu, budu ostvarene plemenite nakane mira, suradnje, sloge, molitvenoga sjećanja, razumijevanja, oprosta, čišćenja pamćenja i oslobođenja od zlopamćenja. A sve radi veće slave Božje na ovomu svijetu, radi izgradnje društvene sloge među ljudima i narodima, radi ekumenskoga susretanja, međureligijskoga dijaloga i radi sretnoga napretka svih Božjih stvorenja”- zaključio je nadbiskup.

Budući da je ovom prilikom slavljena i deseta godišnjica od početka izgradnje Groblja mira sve se odvijalo u posebno svečanom i dostojanstvenom duhu.  Ideja o izgradnji Groblja mira nastala je u tišini, a onda se tako i nastavila mirno i prirodno razvijati iz godine u godinu. Više o tome govorio je fra Miljenko Mića Stojić u svome obraćanju nakon svetog misnog slavlja, izražavajući zahvalnost dragom Bogu koji je vodio sve ovo na čemu se godinama radilo, a posebno se zahvalio nadbiskupu Tomi naglasivši kako je u ta vremena oslonjenosti samo na Boga i same sebe upravo don Tomo bio taj koji je bodrio ovu zamisao i pomagao svojim savjetima.

Kao znak zahvalnosti nadbiskupu je voditelj Pododjela za Drugi svjetski rat i poraće Mile Pušić uručio dar maketu spomenika Pieta koja je postavljena prije nekoliko mjeseci na Groblju mira. Također dar je uručen i Nedjeljku Miličeviću koji je nesebično financijski pomogao u podizanju spomenika.

“Darujemo Vam umjetnički odljev ove naše Pieta koja od svibnja bdije nad našom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću. Neka i Vama bude na potporu u svim Vašim odgovornim zadatcima” – naglašeno je u dodjeli dara Piete predsjedniku dr. Draganu Čoviću bez čije pomoći, pomoći HNS-a BiH, ne bi bilo moguće sve ovo ovako izgraditi.

         

Predsjednik Dragan Čović osobno je uručio zahvalnice najvećim donatorima u izgradnji Groblja mira, obitelji Planinić i gospodinu Dugandžiću koji je dar primio u ime Nedjeljka Miličevića.

         

Na Groblju mira je dosad podignuto preko 10 000 križeva za žrtve iz cijele Bosne i Hercegovine. Budući kako je postavljen velik broj novih križeva iz okolnih općina mnogi su došli na zajedničku molitvu kako bi odali počast svojim pokojnima te je mnoštvo svijeća danas upaljeno na Groblju mira.

Nakon mise i blagoslova voditelj programa Marinko Karačić pozvao je cijeli okupljeni puk na zajedničko druženje uz prigodan objed. Sveto misno slavlje izravno je prenosila Radio Televizija Herceg-Bosne i Radio Mir Međugorje.