SVETOM MISOM I BLAGOSLOVOM SPOMENIKA PIETE PROSLAVLJEN BLAGDAN SVETOG JOSIPA RADNIKA NA GROBLJU MIRA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 1. svibnja 2023. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – Danas je u crkvi svetog Josipa Radnika na Groblju Mira na Bilima, župa Goranci, s početkom u 12.00 sati slavljena sveta misa povodom blagdana svetog Josipa.

Svetu misu je predvodio fra Marinko Šakota, bivši međugorski župnik uz sumisništvo fra Miljenka Stojića, vicepostulatora postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” te ostalu braću svećenike.

Prije početka misnog slavlja fra Marinko Šakota je blagoslovio novopostavljeni kip Pietu ili Oplakivanje Krista koji prikazuje Blaženu Djevicu Mariju koja u krilu drži mrtvo Isusovo tijelo.

Kip je djelo velikog hrvatskog umjetnika Ilije Skočibušića, izljev je rađen u “Ljevaonici umjetnina Jurkić” u Donjoj Tramošnici, dok je idejno rješenje za postolje osmislio arhitekt Josip Ledić.

“Isus je umro razapet na križu, ali je svojim rukama zagrlio čitav svijet, u čemu mu pomaže Gospa, te je uskrsnuo pozivajući svakoga od nas u uskrsni život s njim” – naglasio je fra Miljenko Stojić.

Kip Pieta je dar prijatelja i dobročinitelja Nedjeljka Milićevića, koji je već prije nekoliko godina za Groblje mira darovao crkvena zvona. Budući da nije mogao doći iz San Francisca, u njegovo ime pokraj kipa cvijeće je položio Ivan Vrljić Kinez, hrvatski branitelj podrijetlom iz obitelji darovatelja, a nakon toga slijedio je blagoslov kipa i sveta misa.

Misno slavlje uveličali su svojim pjevanjem članovi zbora svetog Ivana Krstitelja iz Knešpolja pod vodstvom profesora Marka Salavarde.

Na misi su bili nazočni predstavnici Udruge Mir International, predstavnici Odjela za drugi svjetski rat i poraće Hrvatskog narodnog sabora, kao i predstavnici Općinskih povjerenstava za popise žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća te mnogobrojni puk Božji.

Podsjetimo se da je crkvu svetog Josipa Radnika 2016. godine blagoslovio biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski msgr. Ratko Perić na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Predvodeći sv. misno slavlje fra Marinko Šakota je posebno istaknuo kako nikad ne smijemo zaboraviti ono što je bilo prije nas.

“Biblija nas uči da se sjetimo da nije sve počelo s nama, već prije nas je Bog stvorio sve, djelovao u našoj povijesti , te nas oslobodio ropstva. Ljudi koji su žrtvovali sebe da bi mi danas imali slobodu, oni nikad ne smiju biti zaboravljeni, jer da su naši preci zaboravljali žrtvu našeg naroda danas mi u sebi ne bismo imali žara da branimo našu domovinu u Domovinskom ratu. Dostojno je i pravedno je sjetiti se i zahvaliti. Prva pravednost je zahvaliti se za ono što je bilo prije nas. Zaborav dobra je grijeh, a ako smo nezahvalni onda žrtva naših predaka nema smisla”, naglasio je fra Marinko.

Posebno se dotaknuo povijesti našeg naroda naglasivši kako je potrebno više istraživati našu prošlost, žrtvu našeg naroda kako bismo bili pravedni i zahvalni prema ljudima koji su nas branili, koji su izgubili živote za naš narod. Pritom je obrazložio kako nije uvijek sve onako kako se čini, misleći pritome kako nije uvijek vjerodostojna ta granica između dvije strane, između dobra i zla, a na samom kraju propovijedi svima je uputio želju da se u svakome probudi zahvalnost prema Bogu i ljudima.

Na koncu misnog slavlja fra Miljenko Stojić zahvalio se svim svećenicima, pjevačima, svima ostalim prisutnima te posebno propovjedniku fra Marinku. Fra Miljenko Stojić je prisutnima prenio pozdrave mjesnog biskupa Petra Palića, a zatim je misno slavlje završeno blagoslovom fra Marinka Šakote.

Ovim misnim slavljem  počinju događanja na Groblju mira kroz ovu godinu. I dalje nastavljamo u duhu očuvanja naše prošlosti kako bismo na dostojan način njegovali žrtvu i mučeništvo našeg naroda.