U RUŽIĆIMA SLAVLJENA SV. MISA ZADUŠNICA ZA POBIJENI PUK I FRANJEVCE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Ružići, 22. lipnja 2022. (Vicepostulatura / grude-online.info) – Prvi dan trodnevnice u Ružićima u čast sv. Ivana Krstitelja započeo je jučer, 21. lipnja, molitvom pred kipom sv. Ivana, euharistijskim slavljem te na koncu klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Sv. misu predvodio je fra Miljenko Stojić, a sumisio je župnik fra Tomislav Jelić. Fra Miljenko je inače vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Sv. misa služena je u sjećanje na sve žrtve rata i poraća iz župe Ružići, uključujući fra Zdenka Zupca, kojega su kao župnika jugokomunisti odveli iz ove župe i ubili te fra Maksimilijana Jurčića, rodom iz ove župe a ubijenog u Vrgorcu.

Na samom početku misnog slavlja fra Miljenko se spomenuo svih žrtava usporedivši ih sa sv. Ivanom Krstiteljem. Sv. Ivan je dao svoj život za svoju vjeru, a mogao je izabrati lakši put. No, danas onda ne bismo imali takvog velikog sveca i zagovornika na nebu. Isto je s našim žrtvama rata koje se nisu pokorile jugokomunistima nego su se borile za svoju slobodu.

U svojoj propovijedi fra Miljenko je ispričao priču o dobru i zlu, zaključivši kako je zlo nedostatak dobra u našemu životu, nedostatak Božje ljubavi u našim srcima i da smo za to samo mi krivi, a ne Bog. Upravo to se događalo i s onima koji su odgovorni za brojne žrtve kojih se spominjemo. Razum im je bio pomućen i otišli su na krivu stranu. Sva ona događanja u našoj povijesti s mnoštvom žrtava mogli bismo nazvati Hrvatski križni put pa tako imamo: Udbinu, Bleiburg, Srednju Bosnu, Zagreb, Vukovar, Široki Brijeg, Ružiće i mnoge druge… Jedan od pothvata u spomen na sve žrtve i mjesta stradanja je Groblje mira. Nalazi se na planinskoj zaravni Bile između Širokog Brijega i Mostara. Mjesto je to na kojem se podižu križevi za svaku pojedinu žrtvu, pa tako i za one iz Ružića i područja Gruda. Smisao ovoga groblja je da ne dopustimo da nas protivnici izbrišu s lica zemlje, kazao je fra Miljenko. Na kraju se posebno prisjetio fra Maksimilijana Jurčića i fra Zdenka Zupca.