ZAPOČELA NOVA FAZA POSTAVLJANJA KRIŽEVA ZA ŽRVE S PODRUČJA OPĆINE ČITLUK

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 28. travnja 2022. (citluk.ba)– Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk sudjelovali su danas u postavljanju pločica s osobnim podacima na Groblju Mira na Bilima. Slaven Markota i Mate Miletić sudjelovali su u postavljanju pločica koje su izrađene za postavljanje na postolja novouplaćenih križeva za žrtve s područja općine Čitluk.

Podsjetimo, Općina Čitluk odlučila se za model postavljanja križeva u kojemu je polje predviđeno za žrtve podijeljeno po župama, dok su dijelovi planirani za župe podijeljeni po naseljenim mjestima. Ovakav način postavljanja zahtjeva veći stupanj koordiniranosti prilikom postavljanja, a u danas započetoj fazi postavljanja križeva bit će postavljeno 86 novih križeva s pripadajućim pločicama.

 

Na ovakav način do kolovoza prošle godine i misnog slavlja povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima na Groblju mira bila su postavljena 342 križa za žrtve s područja općine Čitluk. Kada se ovom broju pridoda 86 križeva koji će biti postavljeni u predstojećem razdoblju, ukupno 428 žrtava iz naše općine uskoro će imati svoje spomen obilježje u memorijalnom groblju.

– Aktivnosti Povjerenstva se nastavljaju i svim Brotnjacima, koji su u mogućnosti, a nisu to do sada učinili, upućujemo poziv da uplate predviđeni novčani iznos za postavljanje križa. U slučaju uplate za postavljanje novih križeva u skorijem roku, sukladno dogovoru sa izvođačem radova, novouplaćene križeve mogli bismo postaviti do sljedećeg obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima – istaknuo je predsjednik Povjerenstva Slaven Markota.

Novi radovi i pripreme za postavljanje novih križeva izvrsna su najava i poziv Brotnjacima za skorašnju misu na Bilima koja će se održati povodom blagdana Svetog Josipa.

Suprotno tradicionalnom nadnevku sv. mise koja se slavi 1. svibnja u povodu blagdana Svetog Josipa Radnika, ove godine zbog blagoslova polja u župi Goranci na čijem se ozemlju nalazi Groblje mira, sv. misa će na njemu biti dan prije, u subotu 30. travnja, u 12.00. Predvodit će je biskup dr. Franjo Komarica.

Podsjetimo, crkvu Svetoga Josipa Radnika na Groblju mira 2016. godine blagoslovio je biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski msgr. Ratko Perić povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Od tada se sv. misa zadušnica za sve naše pobijene, naše mučenike, na Groblju mira slavi oko blagdana svetog Josipa Radnika.

Slavljenjem svetih misa i posjetima Groblju Mira nastoji se na dostojan način očuvati od zaborava žrtvu i mučeništvo naše braće i sestara, te se stoga pozivaju svi vjernici da, ukoliko su u mogućnosti, sv. misu kako bismo se zajedno okupili u molitvi, s posebnim naglaskom sjećanja na naše pokojne, na žrtve svih ratova, buna i zlosilja.