Započinju »Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 31. siječnja 2022. (Kristina Raguž) – Na Širokom Brijegu uobičajeno će 4. – 7. veljače biti održani »Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca« u povodu 77. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca i svjetskog rata. Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Sve će zemaljskim vezama (92.7, 93.1 i 102.3 MHz) te preko interneta uživo prenositi Radiopostaja Široki Brijeg ( www.radiosirokibrijeg.com ).

Sv. mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. Kroz prva tri dana predvode ih svećenici rodom iz župe Široki Brijeg. U 17.30 je molitva krunice, au 18.00 sv. misa, kao i u sljedeća dva dana. Prvoga dana sv. misu predvodi i na njoj propovijeda fra Jozo Hrkać, sutradan fra Marin Karačić, a preksutra fra Zvonimir Pavičić.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na »XI. u« s temom pobijeni natječaj hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobit pučkoškolci, drugoga odrasli, a trećega mladež.

Vicepostulator će 4. veljače u 10.00, zajedno s društvenim predstavnicima koji će položiti vijence i zapaliti svijeće, na Trgu širokobrijeških žrtava predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji. Prisjetimo se da je u Drugom svjetskom ratu i poraću iz općine Široki Brijeg ubijeno 2.165 osoba, a iz ŽZH 7.003.

Četvrtoga dana, na sami dan Obljetnice, 7. veljače, program počinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Ivan Marić, ml., izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

U nedjelju, 6. veljače, u 17.00 sati očekuje se dolazak sudionika »Mimohoda sjećanja« koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega te nazočiti krunici i svetoj misi u samostanskoj crkvi.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk«, što ga je proglasio grad Široki Brijeg, te kao »Dan sjećanja na žrtve komunističkog zločina«, što ga je proglasila Županija Zapadnohercegovačka. Sve će se odvijati u sklopu važećih mjera nadležnih civilnih vlasti u ovoj pandemiji, kao i preporuka mjesnog Ordinarija glede liturgijskoga slavlja.